Skip to main content

In de 8ste finales van de Beker van West-Vlaanderen stonden onze jongens vorige zondag oog in oog met Olympos Marke, dat hen in de heenronde van de competitie tot twee maal toe verschalkte: in Marke werd het 77-68 en in Poperinge 40-61. Zou het “geen twee zonder drie” worden of een sportieve revanche? Een bekermatch is altijd wel iets speciaal. Beide coaches hadden hun huiswerk vooraf gemaakt en hadden een plan om hun ondertussen gekende tegenstander gericht te stoppen. Coach Degros had echter een troef achter de hand met Casper Deprez, die voor de gelegenheid nog eens met zijn leeftijdsgenoten mee kwam bekeren en het team op sleeptouw nam.

Poperinge opende de score, maar het was Marke dat voorzichtig uitliep tot 4-9. Na de eerste wissels halfweg het quarter trokken onze jongens het laken naar zich toe met de langste run van de match (12-9). Na een welgemikte time-out bracht Marke de stand terug in evenwicht (12-12), waarna de teams elkaar in evenwicht hielden met afwisselende scores en de eerste periode op 16-18 eindigde. Het was Marke dat het 2de quarter het best startte en een kloofje wist te slaan (18-25 en 20-27), maar onze jongens tankten vertrouwen uit een terugkeer tot 26-27 en draaiden de rollen zelfs om (32-29). Uiteindelijk gingen we de rust in met 34-32. Het was duidelijk dat het een echte cupmatch zou worden. Het team dat het hoofd koel kon houden en een stevig blok zou vormen, zou de wedstrijd vermoedelijk winnen.

Quarter 3 startte opnieuw met een evenwichtig spelbeeld (34-34) tot Poperinge voelde dat het momentum gekomen was en doorduwde tot 45-38. Marke gaf echter niet op en kwam terug (45-42). Weer liepen de hoppeplukkers wat weg: het werd 50-42 en 56-46, om het laatste quarter in te gaan met een 58-50 voorsprong. Onze basketters mochten en wilden deze voorsprong niet meer uit handen geven. Er werd in het laatste quarter nog fel gestreden. Ook Marke gaf niet op en wist gelijklopend te scoren (60-52, 63-56, 65-59). Halfweg quarter toonde het scorebord 70-66. Nog steeds wat de wedstrijd dus niet gespeeld. Poperinge speelde echter een volwassen wedstrijd en wist Marke op afstand te houden in de laatste speelminuten met degelijk samenspel en een secuurdere afwerking. De eindstand blonk in de zondagse avondzon: 78-69. De komende wedstrijden hopen we stilaan weer dat sterkhouder Thor Maes enkele speelminuutjes kan maken na enkele maanden van geblesseerd toekijken vanaf de zijlijn.

Dit is een overwinning die ferm deugd doet en iedereen het nodige vertrouwen moet geven om de volgende competitiematchen met de nodige vestlust en durf op het veld te komen. We bekeren op zondag 17 februari in de ¼-finales tegen BBC Gullegem J16A, het team dat ons volgende zondag in de competitie ook in de ogen kijkt. In de heenronde speelden we reeds twee maal tegen dit team, dat ons ligt (thuiswinst in september 72-63 – in Gullegem werd het 53-45 in november – steeds na een spannende wedstrijd).

Score: Casper Deprez 27, Victor Leuwers 13, Warre Christiaen 10, Jasper Couchez 8, Emiel Dumelie 8, Mathis Samyn 7, René Cailliau 2, Dauwe Metsu 2, Léon Ruyssen 1.