Skip to main content

Vandaag hebben we een kustploeg op bezoek, nl Koksijde. Bij de thuisploeg zijn ze met 9 spelers en dat is evenveel als het aantal van de bezoekers. Op de bank van de thuisploeg hebben ze een extra supporter zitten die al maanden buiten strijd is, Thibe. Net zoals vorige week ontbreekt er deze week opnieuw een basisspeler.

Na 10” is de nul al weg bij de bezoekers (0-2). Het is een evenwichtig eerste quarter. Na 2’30” is de stand 7-5 en anderhalve minuut later 10-10. Na 6’ is er een steal door een Rode. De bezoekers doen zelfs niet de moeite om in de achtervolging te gaan (14-10). Een halve minuut later loopt een thuisspeler al tegen zijn derde fout aan (17-18). Niet enkel qua punten gaat het gelijk op maar ook qua aantal fouten. Met nog 3’ te gaan is de stand 5-5. De eerste 10’ eindigen op een gelijkspel : 25-25. Als de drie volgende quarters ook zo productief zullen zijn, dan geraken beide ploegen aan 100 punten.

Niets is minder waar. Na 2’ in Q2 is de stand 27-27. Ongeveer 1’ later krijgt een basisspeler van de Roden in 15” tijd 2 fouten aan zijn broek. Daarna kan de thuisploeg rustig wat uitlopen. Halverwege dit quarter is de stand 37-30 en nog eens 2’ later 38-33. Met nog 1’ voor de rust laat een Keikop simpel de bal uit zijn handen pakken in de defense met een tweepunter tot gevolg (42-35). Daarmee staat meteen ook de stand aan de rust op het bord. Omdat een aantal basisspelers vrij vlug veel fouten gekregen hebben, zal coach Jacky tactisch ingrijpen.

Daarna knoopt de thuisploeg terug aan met een kwalijke traditie, nl een zwak derde quarter. Na 10” is er een fast break van Koksijde en wordt de voorsprong met 2 punten verminderd. Na 2’ slagen die van ons erin om 2 simpele lay-ups toch nog te missen. Dankzij een 3-punter van de bezoekers in minuut 26 van deze wedstrijd is het gat opnieuw wat kleiner geworden (48-45). Nog eens 2’ later wordt er opnieuw een simpele lay-up gemist. Hopelijk komt dit die van ons niet duur te staan. Dit quarter eindigt op 53-50 met dank aan een score op de buzzer door de thuisploeg.

Het begin van Q4 is zoals het begin van Q2, niet echt productief. Na 2’ spelen is de stand nl 55-53. 2’30” later krijgt een speler van Koksijde een technische fout. De vrijworp die daarop volgt, gaat binnen. Halverwege dit laatste quarter is de stand 60-56 dankzij een steal met score van de Keikoppen. Qua fouten is de stand op dat ogenblik 3-4. 1’ later is de stand nog altijd dezelfde maar krijgt de basisspeler die eerder al 2 fouten in 15” maakte, zijn vijfde fout met uitsluiting tot gevolg. Gezien de kleine voorsprong en het aantal minuten te spelen, vreest de coach en hij niet alleen, voor het ergste. Maar er wordt stand gehouden. Met nog 2’ te gaan is de voorsprong voor de thuisploeg 3 punten (63-60). Nog altijd klein maar beter een voorsprong dan een achterstand. En dan beginnen die van Koksijde aan een rondje fouten maken op één van de beste shotters bij de thuisploeg met als gevolg dat de voorsprong gestaag groter wordt. Met nog 45” te gaan, maakt een Koksijdenaar een onsportieve fout. De match eindigt op 71-62. Niet enkel de kustploeg maakte veel fouten in Q4 (8 in totaal) maar ook de Poperingenaren (eveneens 8 in totaal). Het verschil was dat de thuisploeg de vrijworpen scoorde en de bezoekers slechts de helft.

Een grote opluchting na de match. Het was opnieuw een nagelbijter tot in minuut 38 maar niet zo erg als de vorige match. Deze overwinning zorgt ervoor dat we voorlopig een zilveren plak te pakken hebben. We delen de tweede plaats met Ieper, onze tegenstander van volgende week. Opnieuw een belangrijke test. Brugge staat op het hoogste schavotje.

Traditiegetrouw sluiten we af met enkele cijfers.

• In totaal werden er 20 fouten tegen de thuisploeg gefloten en 21 tegen de bezoekers. Het percentage gelukte vrijworpen bij de thuisploeg is 71%. Dit tegenover 45% bij de bezoekers.
  • 1 speler bij de thuisploeg heeft de volle 40’ gespeeld.
  • Bij de Keikoppen lukte het om 2 driepunters te maken tegenover 7 bij de Koksijdenaren.
  • Bij de thuisploeg geen uitschieter qua aantal gemaakte punten (20, 16 en 15 punten door de top drie). Bij de bezoekers was dit wel het geval. Hun nummer 7 maakte maar liefst 24 punten, meer dan dubbel zoveel als de nummer 11 met … jawel … 11 punten.