Dit weekend trekt onze U18 met z’n achten naar Brugge, de leider in de competitie. Als we hen van de troon willen stoten, zullen we met 11 punten verschil moeten winnen. Een hele uitdaging maar er is vertrouwen. De thuisploeg bestaat uit 10 spelers waarvan er twee uitspringen. In hun matchen van de terugronde was de topscoorder goed voor 40% van het totaal aantal gescoorde punten, de tweede in rij was goed voor 23%. Niet moeilijk om te weten wie in de gaten te houden.

De match begint aarzelend voor beide ploegen. Na 2’ is de stand nog maar 2-0 en anderhalve minuut later geraken de bezoeken langszij (2-2). Net voorbij halverwege Q1 mag Poperinge inwerpen. De bal wordt evenwel onderschept gevolgd door een fastbreak van de thuisploeg, gelukkig zonder score (7-4). In minuut 7 kunnen de Keikoppen fastbreaken en scoren (9-8). Anderhalve minuut later is het spreekwoord “driemaal is scheepsrecht” van toepassing op de bezoekende ploeg. Poperinge probeert te scoren, mist maar kan de rebound pakken. Dan nog eens van hetzelfde en dan nog eens maar met score (11-10). Dit quarter eindigt op 13-12.

Na anderhalve minuut in de volgende 10 minuten is de stand 17-13. Die van ons laten die van Brugge zomaar vrij shotten en een minuut later is er dom balverlies bij de Roden (19-13). Ondertussen staan er al 4 teamfouten bij die van Brugge. Kort daarop kunnen de bezoekers twee maal de bal onderscheppen en telkens een 2-punter maken (19-18), maar dan wel gevolgd door een gemiste lay-up. Na 7’ spelen is de stand 24-19. Tijd voor de bezoekers om op de zoneverdediging te spelen. Dit quarter eindigt met een achterstand van 7 punten (28-21). Op het scorebord zien we dat er drie thuisspelers gescoord hebben (18 + 7 + 3 punten). Bij de bezoekers hebben er zeven spelers al punten gemaakt (2 + 2 + 1 + 4 + 5 + 5 + 2).

Na de pauze blijven de bezoekers op de zoneverdediging spelen. Spijtig genoeg niet efficiënt genoeg. Dramatisch zelfs. In 1’ tijd groeit de achterstand aan van 7 tot 14 punten (35-21). Coach Jacky vraagt een time-out aan om het moreel van zijn spelers wat op te krikken. Halverwege het voorlaatste quarter is er een fastbreak van Brugge (37-24). Anderhalve minuut later laat een bezoeker simpelweg de bal afpakken. Het was een zwak quarter voor de Roden (47-31). Het zou al een half mirakel zijn moest deze achterstand nog opgehaald kunnen worden. Poperinge speelde in Q3 heel braaf en maakten geen enkele fout.

In het laatste quarter toont Poperinge zijn tanden. Ze strijden voor wat ze waard zijn maar waarschijnlijk komt de remonte te laat. Na 2’ maakt Poperinge nog eens gebruik van het spreekwoord “driemaal is scheepsrecht” (49-35). Langzaamaan beginnen de bezoekers aan de achterstand te knabbelen. Na 3’ is er 49-37 op het scorebord te zien en na 5’ 50-41. Nog een half quarter om 9 punten op te halen. Maar met nog 3’ te gaan, ziet het er niet naar uit dat het zal lukken (51-43). De match eindigt op 52-45. Wel een heel sterk quarter van de bezoekers. Brugge kon maar 5 punten maken. Hun topscoorder werd nu goed uit de match gehouden. Voor Poperinge was het daarentegen het beste quarter met 14 punten.

Dan nog wat cijfers om het af te leren.

• Beide teams waren ongeveer aan elkaar gewaagd. Qua aantal gemaakte vrijworpen bijvoorbeeld (55% gelukte bij de thuisploeg tegenover 50% bij de bezoekers). Ook qua aantal gemaakte fouten (18 tegen 16) en qua driepunters (elk team 1).
  • De langste run bij de Bruggelingen was 11 punten tegenover 6 voor de Poperingenaren.
  • Drie spelers van Brugge waren goed voor 50 punten (28 + 11 + 11).